Skupnost slovenskih podjetnic
Marta Turk
Mentorica

ŽENSKO PODJETNIŠTVO. V Sloveniji je v podjetništvu zgolj četrtina žensk, a število podjetnic v Sloveniji močno narašča. Glas o ženskem podjetništvu V Sloveniji širi Marta Turk, ki je skupaj z možem konec 80ih ustanovila podjetje. Žensko podjetništva je bilo tedaj zapostavljena ekonomska kategorija, zato je že ob začetkih svojega podjetništva pomagala pri njihovi podjetniški poti številnim podjetnicam in podjetnikom. Marta vedno odpira vrata in pomaga najti rešitve. S svojo izjemno energijo in dolgoletnimi izkušnjami v podjetništvu, je okoli sebe ustvarila široko mrežo uspešnih posameznikov in rada mladim pomaga tudi kot mentorica. Je vrelec idej, ki nikoli ne obupa in verjame v notranjo moč vsakega posameznika, da lahko ustvari življenje skladno s svojim poslanstvom. Podjetnicam in mladim vliva pogum in s svojimi izkušnjami kaže pot navzgor. Z možem imata 4 otroke, ki so tudi povezani s podjetništvom.

Žensko podjetništvo ni feminizem, je pot v ekonomsko neodvisnost posameznice in blagostanje v družbi. Danes je vse več podjetniških parov, in njihovi otroci rastejo skupaj z razvojem družinskega podjetja. Tudi po zaslugi posameznic, kot je Marta, danes žensko podjetništvo postaja družbena kategorija, družinsko podjetništvo pa resno obravnavajo tudi institucije in država-

Marta je ženska z izjemno veliko energije in kreativnosti, kar je ključna lastnost podjetnic. Svojo pot je začela v založništvu in zanimivost: napisala je  prvi računalniški priročnik za namizno založništvo v Sloveniji. Založba se je kasneje razširila še v tiskarno, medtem pa je ves čas vodila številne mednarodne projekte in Slovenkam odpirala vrata na svetovnem podjetniškem parketu, saj je bila kar devet let podpredsednica Svetovnega združenja podjetnic FCEM.. Kot predstavnica malih delodajalcev je bila en mandat tudi državna svetnica. Je dolgoletna direktorica GZS Zbornice osrednjeslovenske regije, kjer vsa leta spodbuja kulturo inovativnosti. Podjetniki in mentoriranci o njej povedo, da je izjemno navdihujoča govornica z neštetimi zgodbami, ki se te dotaknejo. Srčno in iskreno pomaga s svojimi nasveti, dostikrat brez olepševanja zadane v bistvo, te strezni, pa spet dvigne. S svojo neverjetno energijo vliva pogum in pokaže pot naprej. Na srečanju bo nedvomno spodbudila zanimivo diskusijo, ki vas bo navdihnila. Z vizionarsko izkušenostjo in iskrenostjo bo z vami delila svoje izkušnje v podjetništvu, kako usklajevati poklicno in družinsko življenje ter kako vztrajati in rasti kot človek in kot v družbi..

Njeno sporočilo za januarsko srečanje:

»Zelo se veselim obiska dogodkov za samske. Nina je ena mojih prvih mentorirank in k njenemu uspehu sem majčkeno prispevala tudi jaz. Nina ima v sebi prav tiste lastnosti, ki so potrebno, da človek najde svoje mesto v družbi: individualnost, kreativnost in smelost. Početi v življenju tisto, v kar verjameš in si pripravljen za to žrtvovati energijo in čas, je zagotovilo za uspeh, vse ostalo je samo še dodatek.

Marta Turk je v zadnjih treh letih kot mentorica pomagala več kot 2000 podjetnicam in podjetnikom na poti v poslovni svet in s tem začrtala nastanek poslovnih angelov za žensko podjetništvo.